söndag 31 oktober 2010

Jack Daniel's-marinerad fläskkarré Del II



Karrén har fått ligga i marinad under natten. På morgonen vände jag på den så att marinaden kommer åt hela karrén. Någon timme innan jag tände grillen tog jag ut karrén ur marinaden. Jag pudrade hela biten med Kansasruben och slog in den i folie så att den kunde dra åt sig kryddorna. Efter lunch tände jag upp grillen och förberedde den för indirekt grillning. Det vill säga, briketter på var sin sida. Jag använde mig även av Minon metoden, vilket innebär att otända briketter lägs i botten som sedan de glödande briketterna hälls över. De otända briketterna tänds allt eftersom utan att släppa ifrån sig otrevliga gaser som ger en otrevlig bismak och förlänger grilltiden avsevärt.


Samtidigt som glöden fick ta sig i
skortsenständaren lades flis av Jack Daniels fat i varmvatten. Upptändningen av briketterna tar ca 30-45 minuter vilket är perfekt för att flisen ska dragit åt sig tillräckligt med vatten för att osa gott när de sedan läggs på glöden.

Även karrén får ligga framme meda
n briketterna får glöd. Detta för att låta den komma upp i rumstemperatur innan den läggs in i grillen.

Karrén läggs i en stekgvagga för att den ska komma upp något och fårvärme runt omkring. Om steken hade legat i en långpanna hade den även sluppit att bada i sina egna safter. En folie form läggs under karrén i grillen för att fånga upp de safter som kommer rinna ut. Lite vatten hälldes även i formen för att safterna
inte ska bränna fast och ge en allt för bränd karaktär till köttet.

När köttet har lagts på plats läggs rökspånen över glöden. Ovanför glöden sätts sedan två mindre aluminiumformar som fylls med vatten. Dessa är till för att hålla ner värmen som annars kommer bli exra hög när flisen börjar glöda. En köttermometer sätts in i karrén.

Måltemperaturen är 74C, Sedan är det bara att lägga på locket och sätta
en äggklocka på en timma. Grillens temperatur ska ligga mellan 120C-140C.

Efter en timma kontrolleras vattennivåerna i de små formarna samt att lite mer rökspån läggs på glöden. Håll ett öga på grillens temperatur för om vattnet kokar slut i aluminiumformarna stiger temperaturen snabbt. Detta förfarande upprepas tills köttet når sin måltemp på 74C

När köttet är klart läggs det in i folieform och får vila. Den här gången fick den ligga lite för länge vilket gör att skorpan vart lite mjukare än vad jag velat. Jag föredrar ett något knaprigare skal. Rekommenderad tid är ca 10-15 minuter. Detta brukar vara lagom för att låta safterna strömma ut i hela steken från köttets kärna.

Som tillbehör till steken kokades rundkorningris. En sås gjordes på spadet som kommit ut i foliet när steken vilade. Saften som runnit ut i den stora aluminiumformen användes inte eftersom merparten var den smälta fettkappan.

Såsen bestod av:
Grädde
Färskriven svartpeppar
Jack Daniels no 7
Guinness
Honung
Äppelcidervinäger







Alkoholen brändes först av från Jack Danielsen. Detta för att karamelisera det inneboende sockret och få en rundare ton när den tillfördes till såsen.



Sen var det bara att slå sig ner till bords. Till köttet avnjöts en flaska rött ala Villa Puccini från 2005.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar