lördag 23 april 2011

Pulled Pork, första försöket på WSM

Idag (eller imorgon) blir det en alternativ Taco. Köttet är en fläskkottlet på 1,2 kg som tillreds på Pulled Pork vis.

Recept:
1,2 kg fläskkottlet  (hade velat ha fläskkarre med det var slut)

Rub:
1 msk stark Kansas tub (stark paprikapulver)
1 msk tacokrydda
2 msk Maldon slat
2 tsk Vitlökspulver
2 tsk färskmald svartpeppar

Köttet kryddades en timma innan den skulle in i smokern. WSMn förbereddes med ett bottenlager av otända briketter. En chimney starter full med råge tändes och hälldes över de otända briketterna. Vattentråget fylldes med varmt vatten och sedan sattes köttet in högst upp.



Varje kvart följs temperatur i köttet och i WSMn upp. Under de tre första timmarna läggs en näve med blötlagd Hickoryflis in vid varje timme.


Fläskkotlett är ett mager kött vilket gjorde att pullandet vart ganska mödosamt. Köttfliset visade sig vara väldigt tacksamt att frysa in och sedan använda till pasta, tacos mm.


2 kommentarer:

  1. Bra blogg! Funderar på att köpa en WSM. Betydligt biligare är dock Barbecook Smoker. Finns det några uppenbara fördelar med WSM?
    Vh, Niklas Jonsson

    SvaraRadera
  2. Tack Niklas! Kul att du gillar den. Har varit lite inaktiv ett tag dessvärre.

    Barbecook är säkert en bra produkt. Jag har själv aldrig sett en i vekligheten så jag kan inte uttala mig om exakt den modellen. Generellt kan jag rekommendera följande:

    - Godset tjocklek är viktigt. Desto tjockare desto jämnare temperatur uppnås.

    - Hur bra kan syretillförseln styras? Det är otroligt jobbigt att köra en 6-10 timmars rök om man konstant måste stå och kolla temperaturen. WSM är otroligt smidigt att sköta med sina tre nedre vred. I vårt Svenska något fuktigare och kallare klimat kör jag i stort sett med öppna spjäll hela tiden och reglare tempen med mängden i vattenbadet.

    - Varför jag gillar Weber annars är att jag är otroligt nöjd med den service och support jag har fått av dem när jag fått problem. Jag har varit otroligt nöjd med samliga produkter jag har införskaffat från dem.

    - Något som jag gillade med WSM är att modellen kom till någon gång på sent 70tal eller tidigt 80tal. Den har funnits i alla år sedan dess och den första uppdateringen kom 2009. Grund konstruktionen känns väldigt genomtänkt.

    Jag tror dock att Barbecook kan vara ett bra alternativ för att komma in i rökningen. WSMn kollade jag in redan 2008/2009 men det tog ända tills 2011 innan jag slog till. Med Barbecookens prisbild är tröskeln klart mycket lägre.

    Jag hoppas det kan vara några tankar på vägen. Lycka till med valet av rök. Jag tror du kommer ha kul oavsätt!

    SvaraRadera