söndag 21 november 2010

Mesquiterökt laxsida

Väderlek: Dugg, lätt vind, 0-1 C

Recept:
1 st laxsida
1/2 lime
Svartpeppar
Maldon flingsalt

Sås:
10% Yoghurt
Majonnäs
Grädde
Salt
Herbamare
Vitlökspulver

Idag blev det en laxsida på grillen. Limen tvättades och skars i två delar. Limen pressades över hela fisken och baddades lätt in. Över detta ströddes sedan nymald svartpeppar och några nypor Maldons flingsalt. Inte konstigare än så. Det skulle även ha passat att dra över lite lätt med en passande olivolja.


Grillen förbereddes för 50/50 grillning. Jag använde mig av en lite mer än till hälften fylld Weber skortstensstartare med Weber briketter. Laxen lades sedan på med skinnsidan nedåt direkt över glöden. Så fick den ligga i ca 4-5 minuter. Skinnet tar hettan och släpper från köttet. Sedan flyttade jag fisken till den svalare delen i grillen och hällde på de blötlagda mesquiten. Fisk låg inne i ytterligare 30 minuter. Var 10 minut roterade jag fisken 180 grader för att båda sidor skulle få en jämn värmefödelning.


Fisken serverades med sås, ris, broccoli och nori som användes för att göra små risknyten med lax i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar